29 Haziran 2013 Cumartesi

4-4-2 Diamond Sistemi

Bu sistem 4-4-2 atak ve 4-4-2 defans sistemlerinin karışımı olan bir sistemdir.Galatasaray'ın  oynadığı son olarak Schalke maçında oynadığı sistemdir.Orta Sahadan defansın gerisine atılan topları engellemeye yönelik DOS ile kurgusal oyun özelliğine sahip OOS bu sitemde önemli bir yere sahiptir.





Bu sistem orta saha dörtlüsünün oyun kuruculuğuna ve oyuna katılımına bağlıdır.Bu sistemde en önemli kısım orta saha dörtlüsüdür.Ancak sadece bu sisteme bağlı kalmış takımlar mutlaka fire vereceklerdir.Zira orta saha dörtlüsünün genel pas trafiği kesilirse sistem aksayacaktır.Bu yüzden 4-4-2 Diamond sistem sahibi teknik adamın mutlaka alternatif bir sistemi yahut pas akışı vardır.

Ben bu sistemde komple bek değil kanat bek oynanılmasının mümkünse daha tehlikeli olacağını düşünüyorum.Bu durumda defansif orta saha oyuncusu defans ikilisinin arasına girdiği vakit kanat bekler oyuna katılacak böylece 3-5-2 tarzı bir sisteme dönülmüş olacaktır.Aslında bu durumda 4-4-2 D. kopuş olup 4-1-3-2'ye yakın bir sistemdir.Ancak yukarıda belirttiğim gibi bu bir alternatif olmalıdır.

Defans 2'lisine ekstra bir görev beklenmemektedir ancak son adam tarzı oynayan defansın uzaklaştırdığı toplarda orta saha 4'lüsünün dikkat etmesi gerekmekte ve teteikte olmaktadır.

Ofansif Orta Saha oyuncusunun önemli bir özelliği diğer orta sahaları da yönlendirecek olmasıdır.Kanat orta sahaların oyuna katılımını belirleyecek ve pas ve şut dağılımını yaptıracaktır.Bunu Defansif orta saha oyuncusundan beklemek mümkün olabilir ancak defansif orta saha oyuncusunun ataklara katılması teknik bir takım değilseniz kontra yemenize sebep olacaktır.Bunun yerine uzun boylu ve hava hakimiyeti olan bir defansif orta saha oyuncusu ribaundları ve geri hava toplarını alcaktır.

Kanat Orta Sahalar antrenörün tercihine göre kanatlarda basma ve çizgiye düşme gibi görevleri yerine getirebilir ama bence Ofansif orta saha oyuncusunun kontrolü altında olursa böylece orta saha 4'lüsü oyuna tam anlamıyla katılacaktır.

Forvetde 2 tane merkez forvet oynatılsa da bir oyuncunun poacher tarzında oynatmak benim işime gelir.Türk Futbolunda poacher pek yetişmez.Bir poacher yetiştirmek zor ve zahmetlidir.Bunun nedeni poacherların fizik ve teknik güçlerinin orantılı ve gelişmiş olmasıdır.Bir poacher buldu mu kaçırmaz.Bunu yetiştirmek bir antrenör için hem zor hem zahmetlidir.Ancak poacher tarzı oynatmak hem oyuna neşe hem de hava katacaktır.

Souç olarak 4-4-2 D. Sistemi atak oynayan takımların sistemidir.Dengeli ve ayakta top tutmaya dayanır.Top bizde olsun gol zaten gelir , diyen teknik adamların başvurduğu bir sistemdir.Bu sistemdeki takımları oynamak sıkıcı geliyor bana.Zaten ligimizde ve dünyada rağbet gören bir sistem değildir.

Son olarak diyoruz ki : " YAŞASIN ATAK FUTBOLU"