16 Temmuz 2013 Salı

Kısa Pas Taktiği

Genel Olarak

Bu taktikte takımınızdan kısa paslarla oyuna dahil olmalarını istersiniz.Bu taktikte temponuz olabildiğine düşüktür ve takımınız böylece çok yorulmaz.Bu yüzden kısa pas taktiği yeni başlayan yahut genç takımlarda uygulanabilir.

Burada üzerinde durulması gereken bir konu tempo durumudur.Kısa pas oynayan takımlar direkt top yapamayan takımlardır demek abes olur.Bu yüzden tempoyu düşürmek pasların güvencesi açısından önemlidir.Buna karşın tempoyu yer yer arttırmak sizin elinizdedir.Yer yer şok preslerle direkt topa dönmek makul gözükmekte.

Bu taktik belirli bir pozisyona da tatbik edilebilir.Örneğin defansçılarınızdan kısa paslarla orta sahaya top nakletmesini yahut sol bekinizden kısa paslarla oynamasını isteyebilirsiniz.

Genel olarak kısa pas taktiği genç ve yeni takımlarda tatbik edilmelidir.Şöyle ki direkt pas atan takımlar her açıdan olgunluk gerektiren takımlardır.Yeni ve genç takımlar bu olgunluktan yoksun oldukları için kısa paslarla oynamak belirli yeteneklerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.Futbolda pas evrimi kısa paslarla başlar.

Tavsiyeler

1.Genel olarak takımınıza kısa pas oynatmak yüksek bir pas tekniği ve ayağında top tutan oyuncuların varlığını gerektirir.Bu ise her takımda olabilecek bir şey değil.Bunun yerine belirli pozisyondaki oyuncularınıza kısa pas oynatarak  pasların doğru yere nakledilmesini sağlarsınız.

2.Barcelona ve İspanya Milli takımı kısa ve ayağa paslarla bir döneme damga vurmuştur.Ancak seyir zevki açısından izleyene gına getiren maçlar izledik bu sayede.Bu taktiği kullanan takımlarda ne oyuncular ne izleyenler zevk alır.Bu nedenle belirli pozisyonlara garantörsel kısa pasları tavsiye etmek makuldür.

3.Takımızında her oyuncunuza bir pas çeşidi önermeniz gerekir.Ben bekli sistemlerde beklere kısa pas oynatıyorum.Böylece top riskli alandan süratle ve güvenli bir şekilde çıkıyor.Bu yüzden defans hattına kısa pasları önerebilirsiniz ama unutmayın iyi bir libero ya defansif orta sahanız varsa.

Antrenman

1.İleride görselini vereceğim pas antremanlarından faydalanabilirsiniz.