5 Temmuz 2013 Cuma

4-3-3 Oyun Sistemi


Bu sistem 1962 yılından sonra uygulama alanı bulmuştur. İngiltere ve Almanya 1962 yılında bu sistemi uygulamış ve 1965 yılında ise İsviçre’ye kadar yayılmıştır.

Sistemde büyük oranda 4-2-4 sisteminin etkilerine rastlanır. Tek değişiklik hücum oyuncularından bir tanesinin orta sahayı kuvvetlendirmek için geriye çekilmesidir. Orta sahanın üç oyuncu ile kontrol edilmesi sonucunda, hücuma çıkan bek oyuncularına zemin hazırlamıştır. Sistem eksiksiz uygulandığı takdirde orta alan oyuncuları ile savunmanın dengesi hiç bozulmaz. Oyuncuların rahatça görev değişikliği yapabilecekleri bir oyun sistemidir.


4-3-3 Oyun Sistemi
4-3-3 Oyun Sistemi


Bu sistemde defans dörtlüsü 1 libero 1 stoper 2 full bek olarak iş bölümü yapabilir.Böyle bir durumda libero adam markajı yapmadan stoperi rahatlatcaktır.Full bekler oyuna katılımı sağlayan ve tercihen derinlemesine koşu yapabilen oyuncular olmalıdırlar.
Orta saha 3'lüsü sistemin en can alıcı noktasıdır.Orta saha oyuncuları taktiksel düşünce gereği çeşitli şekillerde sahaya dizilebilirler. Orta sahalarından birisi  defansa ya da hücuma yönelik oynatılabilirler. Aynı şekilde birisi savunmaya, diğeri hücuma yönelik olacak şekilde dizilebilirler ve bu aynı zamanda aralarında bir kademe oluşmasına da yardımcı olur. Orta saha oyuncularının kondisyonlarının çok iyi olması gerekir ve özellikle orta alanın ortasında görev yapan oyuncusunun iyi bir oyun kurucu olması yanında futbol için gereken bütün özellikleri taşıması gereklidir. Genellikle bütün bu özellikleri taşımak mümkün olmayacağından takımlardaki en yetenekli oyuncular bu alanda görev yaparlar.

Kanat oyuncuları derinlemesine koşu yapabilen,top tekniği olan ayağında top tutan oyunculardan seçilmelidirler.Bu durumda İleri Kanat oyuncusu aslında forvet oyuncusudur.Futbol deyimiyle bir ML-MR değil bir AML ya da AMR dir.Yani Attacking Midfielder Left/Right.Bu sistemde Burak Yılmaz sağ kanat Musa Sow sol kanat olrak oynayabilirler.İleri Uç oyuncu olarak  seçilen oyuncu önde basabilen ve bitiricilik yeteneği olan oyunculardan seçilmelidirler.

Özetle, bu sistem bir varılan sistemdir.Bu sistemi uygulayacak takımlar uzun ve zahmetli uğraşlardan sonunda hem teknik hem taktik idmanlar neticesinde kurulurlar.Bu yüzden 4-3-3 sistemi dünya futbolunda az görülen bir sistemdir.Hele Türk liginde bu sistemi uygulama garabetini gösterirseniz henüz sonuç alamadan kovulacaksınızdır.Çünkü 4-3-3 hemen ortaya çıkacak bir sistem değildir.


Tavsiyeler

1-Libero tarzı oynayan oyuncunuzun kondisyonuna dikkat edin.
2-Orta saha iş bölümünüzü maç öncesi kontrol edin.Rakip takımı tanımıyorsanız başka bir sistemle başlayıp rakibi tanıdıktan sonra faal iş bölümünü oyuncuya aktarıp oyuna devam edebilirsiniz.
3-Rakip takımın orta sahasına dikkat edin.Karşınızda kurt bir hoca varsa ve sisteminizi anlarsa orta saha 3'lünüzün pas yollarını kapatıp sisteminizi çökertebilir.
4-Beklerinizi orta sahaya yaklaştırdığınızda hızlı kontra atak yiyebilirsiniz,bu duruma dikkat edin.


Dezavantajlar


Bu sistemde en büyük dezavantaj orta saha da örneğin 3-5-2 oynayan bir takıma karşı kullanıldığında oluşabilecek sıkıntılarlardır.Bu durumda bir kritik yapmanız gerek.Eğer orta sahanız oyun sisteminizi iyi biliyor ve sizde takımınıza bu mantığı öğrettiyseniz pas yollarınız çeşitliysetereddüt etmeden sisteminizi uygulayın,ancak yeni veya sıkıntılı bir takımdaysanız derhal sistemi değiştirin.


Avantajlar


Bu sistemin en büyük avantajı 3 adet forver oynatabilmektir.Bu da sizin atak futbolu oynadığınızı gösterir.