28 Temmuz 2013 Pazar

Rinus Michels ve Total Futbol

Rinus Michels...Total Futbol ekolünün kurucusu.Futbolun doğal liderlerinden birisi.Yöntem ve ekol sahibi bir teknik direktör.Barcelona'nın şu an bile yürüttüğü sistemin asıl mimarı Rinus Michels bir futbol efsanesinden de ötedir.Rijkaard'ın -ki Rijkaard'ın hocasıdır Michels - Galatasaray'da olduğu dönemde uyguladığı sistem olan 4-3-3 dizilişin asıl mimarıdır Michel.Bugün bile tartışılan beklerin oyuna katılımı tartışması Michels için cevabı basit bir meseleydi:"Herkes atak yapar ve herkes defans yapar".Temel olarak Total Futbol bu demektir zaten.Sistem hiç bir oyuncu üzerine kurulmaz yani 10 numara dizilişler yoktur ancak bu sistem dünya futboluna büyük yıldızlar,10 numaralar kazandırmıştır.

Total Futbol,topa sahip olan ve pres yapan futbolur.Kaptırılan top ani preslerle geri alınır.Futbolcunun pozisyonu saha içerisinde sürekli değişir ve süreklilik içerisinde oyun formasyonları yaratılır.Tempo yüksektir ve sonuç kadar oynanılan futbolun seyir zevki de önemlidir.Oyuncunun pas istasyonları belli ama sürekli değişebilir bir haldedir.Bir bek oyuncusu bu sistemde pas atacağı adamı bilir ancak oyunun o anki durumuna göre alternatif istasyonlarını dener.Bu durum rakip takım için sıkıntı yaratır.

Top rakipteyken süratli ve alan daraltma yöntemiyle rakibin pas istasyonları bitirilir ve böylece top tekrar size geçer.

Günümüzde yani modern futbolda totl futbolun yeri yoktur.Bugün hiç bir takım esasında total futbol oynamıyor.Çünkü modern futbol mevkiye önem veren bir sistemdir.Total Futbolda ise söz gelimi Messi'nin defans yapması yeri gelince beklerine koşması gerekmektedir.Bu ise günümüz kriterleri açısından mümkün gözükmüyor.




Yukarıdaki video 1974 Dünya Kupası Finalinde.Batı Almanya ve Hollanda arasında geçen maçtan bir video.Dkkat etmenizi istediğim nokta 0:52 snden itibaren başlıyor.Maçın o anında Hollanda neredeyse bütün takım rakip yarı sahada dizilmiş bir halde atağa çıkmış kısa paslarla rakip sahada boş alan yaratmaya çalışıyorlar.Ama ne gariptir ki Hollandanın o dönemki efsane forveti Johann Cruyff stoper(?!) mevkisinden koşarak topu ayağına alıyor ve ceza sahasına dikine koşu yapıyor.Özetle total futbol işte budur.Oyuncunun temel bir mevkisi yoktur,her mevkide oynar ve herkes atak yapar.



Yukarıdaki videoyu anlattıklarımı özetlemek adına izlemenizi tavsiye ediyorum.Görüntüler 74 Dünya Kupasından Uruguay ile Hollanda maçından.Özellikle 2:34 den itibaren izleyiniz.

Ofsayt taktiği de bu sistemde mevcuttur.(ileride anlatacağım).Ancak Rijkaard bu taktiği pek uygulamamış ve kaçınmıştır.

ÖNEMLİ NOKTALAR

1.HIZ: Bu ekolda hız en önemli unsurdur.Hem pres yaparken hem de boşluk yaratırken hızlı olmak gerekir.

2.TAKIM UYUMU: Dünyanın en iyi 11'i bile bu sisteme uzun süre adaptasyon olmadan bu sistemde oynayamaz takım uyumu ve alt başlık olarak takımdaki arkadaşlık ortamı önemlidir.

3.KONDİSYON:Topla ve ya topsuz düz asimetrik koşular,sprintler,driblingler vs vs yapabilmeniz için iyi bir kondisyonununz olmalıdır.

Barcelona ise tam anlamıyla total futbol oynamamaktadır.Dikkat edilirse Barcelonada bekler stoper tarzı oynayabiliyorlar bu orta saha bloklarına geçişte beklerin pozisyon bulmalarını oyuna katılmalarını sağlıyor ki bu durum total futbol anlayışına uygundur.Ancak Barcelona Guardiola'dan sonra bu sistemden vazgeçmiş gibi gözüktü.Geçen günlerde takıma gelen Gerardo Martino total futbol ekolünden gelen birisi.Bu sistemi uygulayan ve uygulayacak olan birisi ve ismi duyulmasa da -ülkemizde isme bakarak antrenör tercihi yapan bütün kulüplere gelsin- en doğru tercih gibi duruyor.Martino Estetik küçümsenen bir faktör diyor.Bu Barcelona'nın estetik oynamayı bilen oyuncularına ve biz sporseverlere harika bir takımın geldiğinin habercisi değil mi?

Konuya gelirsek Rinus  Michels ve onun yetiştirdiği Rijkaard,Cruyff,Gullit,Neeskens bir çırıda sayılabilir.Bu saydıklarımdan Ruud Gullit dışındakiler bu gün teknik direktörlük yapmaktadır.
2005 yılında Rinus Michels vefat eder ancak arkasında büyük bir futbol mirası bırakır.


TOTAL FUTBOL















18 Temmuz 2013 Perşembe

Futbolda Konsantrasyon

Konsantre olmak yapılan işe odaklanmadır.Futbol da beden ve zihinsel özellikler aynı anda bütünsel kullanılmaktadır.Bu durumda konsantrasyon eşiğinin iyi ayarlanması gerekir.Bu ise futbolcunun bireysel telkinleriyle olmaktadır.Yanlış bir algı ise teknik direktörün bu konsantrasyonu sağladığıdır.Bu ise teknik direktörü büyücü yapmak anlamına gelmektedir ki bu imkansızdır.Belirli kalıpları ve yöntemi olan teknik direktör ise konsantrasyon için gerekli ortamı saağlayan ve konsantre olmak için gerekli aktivasyonu veren kişidir.

Zihinsel süreç içerisinde maç öncesi belirli bir süre maça odaklanan futbolcu elbette daha başarılı olur.Zihinsel olarak hazırlanan bu süreçte her açıdan plan yapar futbolcu,bütün olasılıkları düşünür.
Her maç öncesi konuşmanızdan önce oyuncularınızdan maçı düşünmelerini ve konsantre olmalarını isteyin.Maçın önemi ne olursa olsun yaptığı işi ciddiye alan ve sisteme bağlı kalan insanlar başarılı olur,yapmanız gereken tercih hangi sistemde oynayacağınız hangi taktikle maça çıkacağınızdan çok işinizi ciddiye alıp yöntem ortaya çıkartabilmektir.Bu sebeple yaptığı işi sizin kadar ciddiye almayan,işine saygısı olmayan oyuncunuzu mümkünse takımınızdan kovun!Ukalalıkla iyi futbolculuğun yan yana gittiği futbol yapısında futbolcudan adam-adamdan da futbolcu olmaz!

Oyuncularınıza konsantre olmayı ve planlamayı iyi öğretin.Önünüzdeki maça çıkmak ve kazanmak için değil hayatın her alanında konsatre olmak için  iyi planlama yapan bir yurttaş olmak için onları bunu öğretin.Türk sporu ilerlemiyorsa disiplisinsizlik ve iş bilmezliğimizdendir bütün olanlar.Ayrıca antrenör kitlesinin hal ve hareketlerinden,sabahtan akaşama kadar amatör spor evlerinde batak,okey oynayan antrenörlerin yetiştirdiği oyuncular ancak iyi birer yancı olabilirler.

Özetle konsantrasyon antrenmanda öğrettiklerinizin zihinsel süreç içerisinde tekrar edilmesini ve oyuna odaklanmasını sağlar böylece ister istemez yapacaklarını gözden geçiren futbolcudan sahada verim alabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda Müzik ile Konsantrasyonu anlatacağım.

Penaltı

Penaltı 10 kural dışı hareketin ceza sahası içinde yapılması ile oluşan bir direkt atıştır.Atışın yapıldığı yere beyaz nokta denir.Kale çizgisine dikine 11m uzaklıkta olmalıdır.
Penaltı atışı bir kaleciye doğru yapılır ve top kendi ekseni etrafında bir tur atana kadar ceza sahasına kimse giremez.

Top ekseni etrafında tur attıktan sonra başka bir oyuncunun şut atması durumunda gol geçerli olur,yani penaltı pas olarak kullanılabilir.Ancak penaltı atışı daima ileriye doğru olmalıdır,geriye doğru atılan bir penaltı bir kural ihali mevcuttur bu durumda atışı yapan  oyuncunun takımı aleyhine endirekt serbest vuruş kararı verilmelidir.
Atışı yapan oyuncu başka birisi ( direk dahil değil yani top direğe çarpıp geri dönerse) dokunmadan topa tekrar temas edemez atıştan sonra.

Savunmadaki kaleci: vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur." diyor FIFA.Bu şu anlama geliyor kaleci vuruş yapılmadan önce çizgi üzerinde değil önünde veya arkasında ise ve gol olmamışsa atış tekrar edilir ancak gol olursa,gol verilir.

Melo'nun kalede durduğu bu pozisyonda çizgi üzerinde durmadığı bellidir.Vuruş tekrar edilmeliydi.

Ayrıca vuruş yapılırken dış bir etken topa müdahale ederse (köpek,taraftar) atış tekrar edilir.Top direğe,kaleciye çarpıp geri dönerken dış bir etken müdahale ederse topa müdahale alanından itibaren hakem atışı verilir.


TEMDİT PENALTISI 

Sonucu,bir sonraki maçın varlığını gerektiriyorsa başka bir deyişle bir kazanan bir kaybedenin olması gerektiği maçlarda- ki genelde kupa maçları- 90dk'nın  berabere bitmesi ve uzatma imkanı varsa kullanılmış olması şartı ile ( FIFA organizasyonlarında 3-4.cülük maçında genelde uzatma oynanmaz.) seri penaltılara geçilir.Buna temdit (uzatma penaltısı) penaltısı denir. 5 li seri olarak başlar.



PENALTININ HİKAYESİ

Bu hikayeyi Müslüm Işıklar'ın kaleminden aynen aktarıyorum.
Her şey Kuzey İrlanda’nın Milford köyünde bir kalecinin zihnindeki soru işaretlerinden ortaya çıktı. Kale alanı yakınlarında dahi yapılan faullerin cezasının serbest atış olması savunma oyuncularını sürekli faul yapma kolaylığına itiyordu. Hal böyle olunca futbol gittikçe çirkinleşiyordu. Bu çirkinliğe son vermek gerekirdi.

William Mc Crum adlı bir kaleci her şeyi göze alarak penaltı kuralının oyuna dâhil edilmesi gerektiği fikrini ilan etti. “Her şeyi göze alarak” derken kimilerince “Canım altı üstü bir futbol kararı, bunun göze alınmasının ne sakıncaları olur?” denilebilir. Fakat durumun bu kadar basit olmadığı Mc Crum’ın alay konusu olması ile yaşanarak anlaşılacaktır. Söylediklerinin mantıklı olduğu ise yaklaşık on iki ay sonra anlaşılmış olacak ki, bu kural futbol edebiyatının içerisine “penaltı” adıyla alınacaktı.

ASTON VİLLA TARİHE GEÇMEKTEN KURTULMUŞ
İlk penaltı kararı kullanılması değil, daha çok kullanılamaması yönünde ses getirmiştir. Stoke City ile Aston Villa arasında oynanan mücadelede maçı 1-0 önde götüren Aston Villa’nın aleyhine verilen penaltı kararına sinirlenen Villa kalecisi, topu uzun bir degajla ağaçlıkların arasına gönderir. Top bir türlü bulunamaz ve mücadeleyi Stoke City 1-0 kaybeder. O zamanlarda şimdiki gibi temdit penaltısının olmadığı bu olaydan anlaşılıyor. Bilinen ilk penaltı golü ise 14 Eylül 1891’de Wolverhampton ağlarına gönderilmiştir. Accrington Stanley takımının John Heath adlı oyuncusu, 5-0 kazandıkları mücadelede kullandığı penaltı vuruşuyla penaltıdan gol kaydeden ilk oyuncu olarak tarihe geçmeyi başarmıştır.

İLK PENALTI GOLÜ BİR FENERLİ’DEN
Ülkemizde ise Galatasaray ve Mersin İdman Yurdu’nun efsane futbolcusu Kadri Aytaç, o dönem formasını giydiği ve yetiştiği kulüp olan Karagümrük adına kullandığı penaltıyı ağlarla buluşturamamış, böylelikle Türkiye Profesyonel Ligi’nde penaltıyı ilk kullanan ve kaçıran futbolcu olarak tarihe geçmiştir. Aytaç bu penaltıyı Vefa takımına karşı kullanmıştı.

Kadri Aytaç’ın yararlanamadığı 1959 yılındaki bu penaltının ardından, aynı sene Fenerbahçe’nin ve Milli Takım’ın unutulmaz golcüsü Lefter Küçükandonyadis, Kadri Aytaç’ın yapamadığını yapmış, Beykoz ağlarına gönderdiği penaltıyla bu anlamda Türk futbol tarihine adını kazımıştır. Fenerbahçeli Zafer Tüzün ise kullandığı 4 penaltıyı da gole çevirerek bir maçta en fazla penaltı golü kaydeden oyuncu olarak tarihe geçmiştir. Tüzün, bu golleri memleketinin takımı Eskişehirspor’a karşı kaydetmişti.

Arjantinli ünlü golcü Martin Palermo da Kolombiya’ya karşı kazanılan 3 penaltıyı gole çeviremeyerek bu alanda dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır.
Dünya Kupası’ndaysa ilk penaltı kaçıran oyuncu Arjantinli Fernando Paternoster olurken, Meksikalı Manuel Rocquetas penaltıdan golü bulan ilk futbolcu olarak tarihe geçmiştir.

MUCİT KALECİ YOKLUK İÇERİSİNDE ÖLMÜŞTÜR
Yeniden penaltının mucidine dönecek olursak, birçok insan belki kaleciliğiyle değil, ama penaltı kuralını ortaya atışıyla adından söz ettiren bu İrlandalıya futbolun golden sonra ki en önemli kararını borçludur.

Gerçekte içerisinde siyasi, sosyal, ekonomik sebepleri barındırmakla beraber, El Salvador-Honduras Savaşı’nın kıvılcımının bir futbol müsabakasında çıkan olaylar olduğunu ve bu minvalde verilecek yüzlerce örneğin yaşandığını hatırlayacak olursak, futbolun o kadar da kulak ardı edilmemesi gerektiği realitesi net bir biçimde anlaşılacaktır. Dolayısıyla heyecanlı futbol aktivitesinin en heyecanlı kuralı olan penaltının bulucusu William Mc Crum’a futbolseverlerin bol adrenalin borçlu olduklarını ifade etmek yanlış olmasa gerek.
Fakat mucit kalecinin ölümü, buluşunun bugün yarattığı süksenin aksine oldukça sakin bir biçimde gerçekleşir. 2 Haziran 1891’de kural haline dönüşen penaltının mucidi William Mc Crum, futbola böyle bir heyecan ve varlık kazandırırken, zengin bir ailenin çocuğu olmasına rağmen, 1932 yılında yokluk içerisinde hayata gözlerini yumar. 

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Kayseri'ye 2013-2014 sezonu 1.Devre gelecek olan deplasman takımları

Kayseri olmasak da ayırt etmek olmaz.Erciyesspor da Kayserispor'da bu şehrin takımıdır.Şehirde Özhaseki belediye başkanı olduktan sonra bu iki kulü birbirine dargın olmaz,meseleleri uzatmaz.

Bu sene Kayseri ve K.Erciyesspor'dan biri deplasman olurken diğeri Kayseri'de ev sahibi olacak.Bu şu anlama geliyor:Her hafta bir maç!Benim gibi futbol meraklısı iseniz bu bulunmaz bir fırsattır.

1.Hafta(Ağustos-2.Hafta-18)>>Kayserispor-Sivasspor
2.Hafta(Ağustos-3.Hafta-25)>>K.Erciyes-Beşiktaş
3.Hafta(Ağustos-4.Hafta-01)>>Kayserispor-Elazığ
4.Hafta(Eylül-2.Hafta-15)>>Erciyes-Akhisar
5.Hafta(Eylül-3.Hafta-22)>>Kayseri-Trabzon
6.Hafta(Eylül-4.Hafta-29)>>K.erciyes-Kayseri
7.Hafta(Ekim-1.Hafta-6)>>Kayseri-Antep
8.Hafta(Ekim-3.Hafta-20)>>K.erciyes-Fenerbahçe
9.Hafta(Ekim-4.Hafta-27)>>Kayseri-Galatasaray
10.Hafta(Kasım-1.Hafta-3)>>K.erciyes-Kasımpaşa
11.Hafta(Kasım-2.Hafta-10)Kayseri-Beşiktaş
12.Hafta(Kasım-4.Hafta-24)K.erciyes-Gençlerbirliği
13.Hafta(Aralık-1.Hafta-1)Kayseri-Akhisar
14.Hafta(Aralık-2.Hafta-8)K.erciyes-Eskişehir
15.Hafta(Aralık-3.Hafta-15)Kayseri-Eskişehir
16.Hafta(Aralık-3.Hafta-22)Kayseri-Konya
17.Hafta(Aralık-4.Hafta-29)K.erciyes-Galatasaray

Özet olarak 1.Devre Sivas-Beşiktaş2-Elazığ-Akhisar2-Trabzon-Antep-Fenerbahçe-Galatasaray2-Kasımpaşa-Gençlerbirliği-Eskişehir-Konya takımları gelecektir.

Bu şu demek oluyor Kayseri'ye ikinci devre 4 büyüklerden Galatasaray-Beşiktaş hiç gelmeyecek Trabzon ve Fener 1'er defa gelecek.Futbolseverler ilk devreyi iyi değerlendirmeli.

2.Devre gelecek takımlar >>Bursa2-Karabük2-Kasımpaşa-Antalya2-Sivas-Elazığ-Trabzon-Fenerbahçe-Konya-Antep-Rize2-Gençlerbirliği takımları gelecektir.

16 Temmuz 2013 Salı

Kısa Pas Taktiği

Genel Olarak

Bu taktikte takımınızdan kısa paslarla oyuna dahil olmalarını istersiniz.Bu taktikte temponuz olabildiğine düşüktür ve takımınız böylece çok yorulmaz.Bu yüzden kısa pas taktiği yeni başlayan yahut genç takımlarda uygulanabilir.

Burada üzerinde durulması gereken bir konu tempo durumudur.Kısa pas oynayan takımlar direkt top yapamayan takımlardır demek abes olur.Bu yüzden tempoyu düşürmek pasların güvencesi açısından önemlidir.Buna karşın tempoyu yer yer arttırmak sizin elinizdedir.Yer yer şok preslerle direkt topa dönmek makul gözükmekte.

Bu taktik belirli bir pozisyona da tatbik edilebilir.Örneğin defansçılarınızdan kısa paslarla orta sahaya top nakletmesini yahut sol bekinizden kısa paslarla oynamasını isteyebilirsiniz.

Genel olarak kısa pas taktiği genç ve yeni takımlarda tatbik edilmelidir.Şöyle ki direkt pas atan takımlar her açıdan olgunluk gerektiren takımlardır.Yeni ve genç takımlar bu olgunluktan yoksun oldukları için kısa paslarla oynamak belirli yeteneklerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.Futbolda pas evrimi kısa paslarla başlar.

Tavsiyeler

1.Genel olarak takımınıza kısa pas oynatmak yüksek bir pas tekniği ve ayağında top tutan oyuncuların varlığını gerektirir.Bu ise her takımda olabilecek bir şey değil.Bunun yerine belirli pozisyondaki oyuncularınıza kısa pas oynatarak  pasların doğru yere nakledilmesini sağlarsınız.

2.Barcelona ve İspanya Milli takımı kısa ve ayağa paslarla bir döneme damga vurmuştur.Ancak seyir zevki açısından izleyene gına getiren maçlar izledik bu sayede.Bu taktiği kullanan takımlarda ne oyuncular ne izleyenler zevk alır.Bu nedenle belirli pozisyonlara garantörsel kısa pasları tavsiye etmek makuldür.

3.Takımızında her oyuncunuza bir pas çeşidi önermeniz gerekir.Ben bekli sistemlerde beklere kısa pas oynatıyorum.Böylece top riskli alandan süratle ve güvenli bir şekilde çıkıyor.Bu yüzden defans hattına kısa pasları önerebilirsiniz ama unutmayın iyi bir libero ya defansif orta sahanız varsa.

Antrenman

1.İleride görselini vereceğim pas antremanlarından faydalanabilirsiniz.




14 Temmuz 2013 Pazar

Alternatif Galatasaray Kadroları(14.07.2013)

Kaynak:webaslan.com

Galatasaray'ın an itibariyle kadro alternatifleri...


Kadro 1: Muslera, Eboue, Chedjou, Semih, Hakan, Melo, Selçuk, Hamit, Sneijder, Drogba, Burak



Kadro 2: Muslera, Hamit, Chedjou, Semih, Riera, Melo, Selçuk, Engin(Erman), Sneijder, Drogba, Burak



Kadro 3: Muslera, Eboue, Chedjou, Semih, Riera, Yekta, Selçuk, Hamit, Sneijder, Drogba, Burak



Kadro 4: Muslera, Hakan, Chedjou, Semih, Hamit, Yekta, Selçuk, Sneijder, TRANSFER, Drogba, Burak

ŞAMPİYONLAR LİGİ ALTERNATİFLERİ...



Kadro 5: Muslera, Eboue, Chedjou, Dany, Riera, Melo, Selçuk, Sneijder, TRANSFER, Burak, Drogba



Kadro 6: Muslera, Eboue, Chedjou, Dany, Riera(Transfer), Melo, Selçuk, Hamit, Sneijder, TRANSFER, Drogba(Burak)

9 Temmuz 2013 Salı

Kanat Organizasyonları Çalışma ve Kaleciye Yan Top Çalışması

Kazanımlar

1.Kanat organizasyonları ile oyuncularınız kanata oyun yıkma özelliklerini geliştirecektir.

2.Orta yapma tekniği şut ve orta tekniğinin birleşimi ile oluşur bu antrenman ile oyuncularınızın orta tekniği gelişecektir.

3.Kalecilerin en önemli özelliklerinden biri sıçrama ve pozisyon almadır bu antrenman ile kalecinizin sıçrama yeteneğini geliştirecek ve uygun müdahaleleriniz ile pozisyon almasını 
öğretebilceksiniz.


UYGULAMA






C ve D köşede , A ve B oyuncuları ceza sahası önündedir.C ve D orta yaparlar aynı anda A ve B topa doğru koşar ve direk kaleye vurur.A ve B çapraz ya da düz koşularla iki direğe dikine koşu yaparlar bu durumda kalecinin pozisyon alması sağlanır ve topa ayakla müdahale yapılması istenir.A ve B grubu oyuncuları daha sonra drup değiştirerek sıraya girerler.

5 Temmuz 2013 Cuma

Taç atışı nasıl yapılır?-F.O.K.

1-Öncelikle taç atışı yapacak oyuncunun hakemin belirlediği taraftan olmalıdır.

2-Taç atacak oyuncu topu başın üstünden ve arkasından topu gererek atmalıdır.

3-Taç atacak oyuncunun vücudu sahaya dönük olmalıdır.Oyuncunun ayağı taç çizgisine değebilir.Ancak bu çizginin sahaya bakan kısmında taşma yapamaz.

4-Ayakların paralel olmasına gerek yoktur tek kural oyuncunun ayaklarının içeride kalmasıdır.

5-Rakip oyuncular ez az 2m geride durmalıdırlar.

6-Taçtan gol ve ofsayt olmaz.

Örnek bir taç atışı



İhlaller ve Cezaları kısmını Futbol Oyun Kurallarından direkt iktibas ediyorum.


İhlaller ve Cezalar

Taç atışı kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Top oyuna girdikten sonra, tacı atan (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan
önce, topa ikinci kez dokunursa:
• ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir
(bakınız Kural 13 – Serbest Vuruş Pozisyonu).
Top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, tacı atan bilerek topa
elle müdahalede bulunursa:
• ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir
(bakınız Kural 13 – Serbest Vuruş Pozisyonu),
• ihlal, tacı atanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir.

Taç atışı kaleci tarafından yapılırsa:
Top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan
önce, topa ikinci kez dokunursa:
• ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir
(bakınız Kural 13 – Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu
elle oynarsa:
• ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt
serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 – Serbest Vuruş Pozisyonu),
• ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt
serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 – Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, bir rakip oyuncu tacı atan oyuncuyu sportmence olmayan şekilde şaşırtır veya engellerse:
• sportmenliğe aykırı davranışından dolayı ihtar verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinden sonra:
• taç atışı rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılır.





4-3-3 Oyun Sistemi


Bu sistem 1962 yılından sonra uygulama alanı bulmuştur. İngiltere ve Almanya 1962 yılında bu sistemi uygulamış ve 1965 yılında ise İsviçre’ye kadar yayılmıştır.

Sistemde büyük oranda 4-2-4 sisteminin etkilerine rastlanır. Tek değişiklik hücum oyuncularından bir tanesinin orta sahayı kuvvetlendirmek için geriye çekilmesidir. Orta sahanın üç oyuncu ile kontrol edilmesi sonucunda, hücuma çıkan bek oyuncularına zemin hazırlamıştır. Sistem eksiksiz uygulandığı takdirde orta alan oyuncuları ile savunmanın dengesi hiç bozulmaz. Oyuncuların rahatça görev değişikliği yapabilecekleri bir oyun sistemidir.


4-3-3 Oyun Sistemi
4-3-3 Oyun Sistemi


Bu sistemde defans dörtlüsü 1 libero 1 stoper 2 full bek olarak iş bölümü yapabilir.Böyle bir durumda libero adam markajı yapmadan stoperi rahatlatcaktır.Full bekler oyuna katılımı sağlayan ve tercihen derinlemesine koşu yapabilen oyuncular olmalıdırlar.
Orta saha 3'lüsü sistemin en can alıcı noktasıdır.Orta saha oyuncuları taktiksel düşünce gereği çeşitli şekillerde sahaya dizilebilirler. Orta sahalarından birisi  defansa ya da hücuma yönelik oynatılabilirler. Aynı şekilde birisi savunmaya, diğeri hücuma yönelik olacak şekilde dizilebilirler ve bu aynı zamanda aralarında bir kademe oluşmasına da yardımcı olur. Orta saha oyuncularının kondisyonlarının çok iyi olması gerekir ve özellikle orta alanın ortasında görev yapan oyuncusunun iyi bir oyun kurucu olması yanında futbol için gereken bütün özellikleri taşıması gereklidir. Genellikle bütün bu özellikleri taşımak mümkün olmayacağından takımlardaki en yetenekli oyuncular bu alanda görev yaparlar.

Kanat oyuncuları derinlemesine koşu yapabilen,top tekniği olan ayağında top tutan oyunculardan seçilmelidirler.Bu durumda İleri Kanat oyuncusu aslında forvet oyuncusudur.Futbol deyimiyle bir ML-MR değil bir AML ya da AMR dir.Yani Attacking Midfielder Left/Right.Bu sistemde Burak Yılmaz sağ kanat Musa Sow sol kanat olrak oynayabilirler.İleri Uç oyuncu olarak  seçilen oyuncu önde basabilen ve bitiricilik yeteneği olan oyunculardan seçilmelidirler.

Özetle, bu sistem bir varılan sistemdir.Bu sistemi uygulayacak takımlar uzun ve zahmetli uğraşlardan sonunda hem teknik hem taktik idmanlar neticesinde kurulurlar.Bu yüzden 4-3-3 sistemi dünya futbolunda az görülen bir sistemdir.Hele Türk liginde bu sistemi uygulama garabetini gösterirseniz henüz sonuç alamadan kovulacaksınızdır.Çünkü 4-3-3 hemen ortaya çıkacak bir sistem değildir.


Tavsiyeler

1-Libero tarzı oynayan oyuncunuzun kondisyonuna dikkat edin.
2-Orta saha iş bölümünüzü maç öncesi kontrol edin.Rakip takımı tanımıyorsanız başka bir sistemle başlayıp rakibi tanıdıktan sonra faal iş bölümünü oyuncuya aktarıp oyuna devam edebilirsiniz.
3-Rakip takımın orta sahasına dikkat edin.Karşınızda kurt bir hoca varsa ve sisteminizi anlarsa orta saha 3'lünüzün pas yollarını kapatıp sisteminizi çökertebilir.
4-Beklerinizi orta sahaya yaklaştırdığınızda hızlı kontra atak yiyebilirsiniz,bu duruma dikkat edin.


Dezavantajlar


Bu sistemde en büyük dezavantaj orta saha da örneğin 3-5-2 oynayan bir takıma karşı kullanıldığında oluşabilecek sıkıntılarlardır.Bu durumda bir kritik yapmanız gerek.Eğer orta sahanız oyun sisteminizi iyi biliyor ve sizde takımınıza bu mantığı öğrettiyseniz pas yollarınız çeşitliysetereddüt etmeden sisteminizi uygulayın,ancak yeni veya sıkıntılı bir takımdaysanız derhal sistemi değiştirin.


Avantajlar


Bu sistemin en büyük avantajı 3 adet forver oynatabilmektir.Bu da sizin atak futbolu oynadığınızı gösterir.

4 Temmuz 2013 Perşembe